Østjysk vinder: Fremtidens landmand fundet på Agromek

arrow_backTil oversigten

2. december 2022

Landbruget Go-gris, der har en stribe gårde i området mellem Horsens og Skanderborg, har vundet FremtidensLandmand 2023 i kategorien 'Bæredygtighed'.

Nordeuropas største landbrugsmesse, Agromek, der finder sted i MCH Messecenter Herning, danner rammen om et væld af aktiviteter. Torsdag gjaldt det blandt meget andet LandbrugsMediernes prestigefyldte prisuddeling FremtidensLandmand, der hædrer særligt innovative og omstillingsparate landmænd.

Der skulle findes vindere inden for kategorierne 'Bæredygtighed', 'Afsætning' og 'Teknologi', og priserne gik til:

'Bæredygtighed'
Landbruget Go-gris, 8752 Østbirk (med flere gårde i området mellem Horsens og Skanderborg)

Af kandidatindstillingen fremgår:
Et gedigent og grundgodt skoleeksempel på, hvordan ansvarlighed fungerer. En ansvarlighed, der er født med benene i simpelt dansk landbrug, men med ufattelig stor kompetence både menneskeligt og fagligt. En helt anden vej ind i fremtidens landbrug.

En virksomhed, der viser en bæredygtig vej. Har engageret sig i mange ting vedrørende biodiversitet, vandmiljø, dyrevelfærd, bioenergi, medarbejderpleje med mere. Deltager aktivt i samfundsdebatten og driver et flot og åbent landbrug. Virksomheden har haft forskellige projekter med klimatilpasning, vandmiljø og naturprojekter og arealanvendelse. Desuden innovationsprojekter med grisene.


'Afsætning'
Kasper og Peter Mejnertsen, Mejnerts Mølle, 4470 Svebølle

Af kandidatindstillingen fremgår:
Kasper og Peter Mejnertsen skal sammen som brødre vinde prisen som fremtidens landmand, fordi de med fokus på kvalitet har udviklet en bæredygtig bakke til kartofler, hvor de kan pakke deres nye kartofler direkte på optageren i marken. Herefter kommer de til butikkerne samme dag og giver kunderne i supermarkederne mulighed for friske nye kartofler - "fra mark til mave på under 24 timer".

I produktionen forener de højteknologi med de gamle metoder. Derved sikrer de et økologisk, ærligt og næringsrigt produkt med alt det bedste fra naturen.


'Teknologi'
Anders Andersen, Sandagergård, 4490 Jerslev Sjælland, Ubby

Af kandidatindstillingen fremgår:
Anders Andersen og hans medarbejdere har været lærenemme og taget rådgivning om præcisionsjordbrug til sig med en meget positiv tilgang. De bygger løbende på deres kompetencer og er ikke bange for at tage nye udfordringer op eller spørge om hjælp til at løse disse. De udnytter teknologien, der er til rådighed på bedriften til fulde og tænker langsigtet i nye investeringer.

Kort sagt har de på Sandagergård formået at udnytte den teknologi og de kompetencer de har til rådighed. Udviklingen er med til at styrke deres grønne profil fremadrettet, da en afledt effekt blandt andet er et nedsat pesticidforbrug.

Vinderne får hver 25.000 kroner.


Om de enkelte priser:

'Bæredygtighed'
Prisen gives til en landmand, der har udviklet og iværksat bæredygtige initiativer i virksomheden, der har været med til at styrke én eller flere af virksomhedens bundlinjer - den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bundlinje.

'Afsætning'
Prisen gives til en landmand, der enten alene eller i samarbejde med andre har arbejdet med nye afsætningsmuligheder. Det kan både være et eksisterende eller nyt produkt, som afsættes via en eller flere nye salgskanaler.

'Teknologi'
Prisen gives til en landmand, der har udviklet sin virksomhed via et teknologisk eller digitalt spring, som dermed optimerer og udvikler landbrugsvirksomhedens grundlæggende forretningsmodel.

FremtidensLandmand arrangeres af LandbrugsMedierne, Bridgestone, SAGRO, Jyske Bank, YARA og Agromek.

Agromek 2022 finder sted i MCH Messecenter Herning 29. november til 2. december.


Kontaktinformation
Presse & Kommunikation
MCH Messecenter Herning
E-mail: presse@mch.dk

Foto: LandbrugsMedierne

keyboard_arrow_up