Jan Pedersen, økologisk kvægavler fra Haubro ved Aars

arrow_backTil oversigten

20. september 2022 | Miljøfluen v. Tannie Andersen

​"Når jeg bruger snyltehvepse til at fjerne fluer, undgår jeg at skulle flytte unødigt rundt på mine kalve for at muge ud. De kan blive stående næsten hele sæsonen og bliver ikke stressede."

Jan Pedersen,
økologisk kvægavler fra Haubro ved Aars

Jan driver et økologisk landbrug med ca. 300 Jersey malkekvæg. I stalden står kvierne mange steder på dybstrøelse med halm. I stalden har der tidligere været store problemer med fluer, hvor væggene har været helt dækket af dem. Derfor bruger Jan snyltehvepse som fluebekæmpelse i sine indendørs kalvebokse.

han modtager hvepsene i små tætte beholdere hver 14. dag i fluesæsonen. Beholderne kommer med posten, når det er tid til en ny portion. Låget skal blot tages af og så skal den placeres uden for kalvenes rækkevidde.

Snyltehvepsene finder selv fra beholderen og ned i dybstrøelsen. Alternativt kan de drysses langs kanten af boksen.

Snyltehvepse er meget små og stikker hverken mennesker eller dyr. De er kendetegnet ved at lægge deres æg i fluepupper. Her overtager hvepsens afkom puppen, som senere klækkes i stedet for fluen. En naturlig og effektiv måde at komme uønskede fluer til livs på.

i fluesæsonen kan Jan holde stalden fluefri og han undgår at skulle flytte rundt på kalvene for at muge hyppigt ud. På den måde får han ikke stressede kalve. Samtidig har han oplevelsen af at have afslappede, tilfredse køer i stalden.

Gården har fået nye udendørs kalvehytter. Der skal gå 4-5 kalve i hver og hver hytte skal også have biologisk fluebekæmpelse. Så kalvene kan have det godt sommeren igennem.

Hvis du vil høre mere om, hvilke muligheder der er for biologisk fluebekæmpelse i din stald, kommer en konsulent fra Miljøfluen gerne gratis og uforpligtende forbi til en snak.

Flere artikler fra Miljøfluen v. Tannie Andersen

Casen er skrevet af:

Miljøfluen v. Tannie Andersen

Gyllefluer og snyltehvepse er naturlige fjender af stuefluer (Musca domestica) og stikfluer (Stomoxys calcitrans), der ofte findes mange af i både svine- og kvægstalde. Miljøfluen® specialiserer sig i at opformere gyllefluerne og snyltehvepsene i så stort et antal, at landbruget kan drage nytte af dyrenes egenskaber. Hos Miljøfluen® har vi igennem årene opnået en stor ekspertise omkring forholdene i svinestalde, kvægstalde og andre stalde og ved derfor, hvordan nyttedyrene bedst får bugt med flueplagen - igennem hele året. Det sker ved løbende at tilføre nyttedyrene til stalden. Derfor fung

Se profil

Mød os på Agromek 2022

Alex Pedersen

Salgschef

Miljøfluen v. Tannie Andersen

På messen

Alex Pedersen

Aage Pedersen

Salgskonsulent

Miljøfluen v. Tannie Andersen

På messen

Aage Pedersen

Dorthe Suzette Andersen

Salgskonsulent

Miljøfluen v. Tannie Andersen

På messen

Dorthe Suzette Andersen

Tina Andersen

Kommunikationsansvarlig

Miljøfluen v. Tannie Andersen

På messen

Tina Andersen

Tannie Andersen

Direktør

Miljøfluen v. Tannie Andersen

På messen

Tannie Andersen

keyboard_arrow_up