Ny certificering skaber overdimensioneret byggeri
arrow_backTil oversigten25. september 2024 | BK NORD A/S
Ny certificering skaber overdimensioneret byggeri
BK Nord kæmper på landbrugets vegne for at få almindelig sund fornuft retur, så rigide regler ikke ødelægger både økonomi og bæredygtighed i landbrugsbyggerier
Landbrugsbyggeri kan ikke behandles som andre erhvervsbygninger eller boligbygninger.
Så kontant lyder udmeldingen fra adm. direktør René M. Larsen og Brand- og konstruktionschef Christian Jeppesen fra arkitekt- og ingeniørfirmaet BK Nord i Aalborg.
- Reglerne og certificeringen skal give mening, og en certificeringsordning skal skabe værdi for bygherre i form af bedre og mere bæredygtigt byggeri. Det gør den nye certificeringsordning ikke i dag. Den er et kæmpe-problem, der fordyrer byggerierne urimeligt. Landmændene er kort sagt blevet gidsler i et uklart bureaukrati med love, regler, dokumentationskrav og normer.
Regelsættet er politisk bestemt, og René M. Larsen og Christian Jeppesen fra BK Nord har en klar ambition om at synliggøre problemerne og klæde centrale politikere på, så de kan træffe bedre beslutninger baseret på fakta.
- Vi kæmper landbrugets sag. Der er i den grad behov for et ordentligt og klart regelsæt, som giver mening og værdi i landbruget.
Et certificerings-helvede
BK Nord oplever lige nu, at regler og krav til konstruktion og brand spænder ben for fornuftige byggerier, og frustrationerne over rigide og uklare regler deler de med en række aktører i byggebranchen.
- Vi er pålagt et sandt certificerings-helvede, hvor vi indenfor konstruktion og brandsikkerhed går med både livrem og seler. Som arkitekt- og ingeniørvirksomhed skal vi følge lovgivningen, men vi står med en faglig flovhed over de priser, byggerierne ryger op i rent dokumentationsmæssigt. Det påvirker både landmandens økonomi og bæredygtigheden i byggerierne, siger Christian Jeppesen og konkluderer, at den overdrevne sikkerhed går imod almindelig sund fornuft.
Målet er kvalitetsbyggeri
- Formålet med at være i byggebranchen er at bygge fede kvalitetsbyggerier og skabe glade kunder, tilføjer René M. Larsen
- Men den nye certificerings-ordning, der fik virkning i 2020, har reduceret os til kontrolfreaks, og vi har med loven mistet enhver form for faglig stolthed og integritet i branchen. Vores ingeniør- og håndværksmæssige vurdering er nærmest ikke eksisterende.
- Samtid er de udførende parter tvunget til - af frygt for at lave fejl - at gennemlæse og forstå dokumenter, som de muligvis ikke har fagligt belæg for at kunne forstå, konstaterer de og tilføjer, at det meste byggearbejde kunne udføres ud fra tegninger og en simpel dokumentation, før ordningen trådte i kraft.
Kæmpe overforbrug
Målet med det nye bygningsreglement var oprindeligt at sikre, at et byggeri også i praksis blev opført efter det der blev projekteret ud fra gældende normer. Men øvelsen har ifølge BK Nord kastet dansk byggeri ud i et kæmpe overforbrug af materialer og dokumentation der er fordyrende for byggerier:
- Det er et nødvendigt tiltag, der har taget overhånd og blevet til en pengemaskine.
Unødvendige krav
I de byggerier, der skal godkendes af certificerede statikere og brandrådgivere, konkluderer René M. Larsen og Christian Jeppesen, at en monopollignende status på opgaverne er med til at fordyre projekterne.
Certificeringerne er nemlig personlig, og den certificerede statiker og brandrådgiveren har ansvar for godkendelserne:
- De certificeres løn bliver båret af deres certifikat og risikoen for at fejle har store personlige konsekvenser for den certificerede – et ansvar som tidligere var båret af virksomheden. Det kan betyde, at den certificerede beskytter sig selv og stiller helt unødvendige dokumentationskrav. Det er ødelæggende for branchen og rammer landbruget hårdt.