Kælvningsafdelingen

arrow_backTil oversigten

26. september 2024 | BK NORD A/S

Kælvningsfront med ledelåge og stort manuelt betjent fanggitter for nemmere at kunne håndtere koen.


Fra 1/7-2024 stoppede overgangsordningerne for kælvningsafdelinger for stalde, der er taget i brug før 1/7-2010.

Det betyder, at alle kælvningsafdelinger skal opfylde Lovens krav med enten min. 1 kælvningsboks pr 25 køer eller min. 1 kælvningsboks pr 50 køer og så en fælles højdrægtighedsafdeling med plads til min. de resterende antal dyr.

Hvis ikke man har fået lavet en løsning på kælvningsafdelingen, så er det nok på tide at få det afklaret. Skal man bygge om/til, så kræver det ofte en miljøtilladelse og en byggetilladelse og det tager tid foruden at der går noget tid med at få kælvningsafdelingen renoveret/etableret.

I nogle tilfælde kan ændringer i den eksisterende kælvningsafdeling med opdeling i nogle enkeltkælvningsbokse opfylde kravet, men ofte vil det kræve en udvidelse af kælvningsafdelingen pga. mindstekravene til arealet, dels på de 12 m2/enkeltkælvningsboks og dels de 8 m2/ko til den fælles højdrægtighedsafdeling.

Af arbejds- og sundhedsmæssige (smittebeskyttelsesmæssige) årsager, så min. 10-12 m2 pr højdrægtig dyr og til det antal dyr, der kælver indenfor de næste 14 dage.

Ved jersey er Lovkravet min. 10 m2/enkeltkælvningsboks henholdsvis min. 6,8 m2/jerseyko.

Løsningerne varierer meget, som lige nævnt fra noget ekstra inventar til opdeling af nuværende kælvningsboks til nybyggeri af en kælvningsafdeling med fælles højdrægtighedsafdeling og enkeltkælvningsbokse. Hvis det drejer sig om noget ekstra inventar, så vælg en god kælvningsfront med et stort manuelt betjent fanggitter, en ledelåge og en adgangslåge. Husk også et lille vandkar, en krybbe (gerne ophængt) og et vakuumudtag til malkemaskinen.

I de fleste tilfælde er der behov for et større areal og så må der bygges til, evt. i form af nogle store hytter som kælvningsbokse eller måske en ny staldbygning med kælvningsafdeling og plads til goldkøerne og kælvekvierne. Der er mange muligheder. Det er bare lige om at få øje på mulighederne. Og så få dem prioriteret i forhold til strategien på ejendommen og økonomien, herunder investeringens størrelse, afskrivningsperiode og forventet merindtjening pga. mere mælkesalg og mindre arbejdsforbrug.

Ved nybyggeri bliver den nuværende kælvningsboks ofte benyttet som aflastnings-/sygeboks, hvilket der ofte også er god brug for. I Loven er der i øvrigt krav om sygebokse, så den gamle kælvningsafdeling kan være løsningen på at opfylde dette krav.

Jeg vil opfordre til at sparre med nogle omkring disse tilpasninger af kælvningsafdelingen, bl.a. for at få øje på mulighederne og få sat nogle penge på udgifterne, så man har et grundlag at beslutte sig ud fra.

v/ bygningskonsulent Robert Pedersen, BK NORD A/S

Flere artikler fra BK NORD A/S

Artikel er skrevet af:

BK NORD A/S

BK NORD A/S tilbyder professionel rådgivning indenfor:

- Bygherrerådgivning
- Brandrådgivning
- Totalrådgivning
- Skadesopgørelser
- Bæredygtigt landbrugsbyggeri
- Staldanlæg- og indretning
- Ingeniørberegninger
- Skitseforslag
- Myndighedsbehandling
- Og meget mere......

Når du kobler en totalrådgiver på dit byggeprojekt, får du en rådgiver, der påtager sig ansvaret for, at projektet udføres inden for den aftalte tidsramme, budget og kvalitetsstandarder. Lige fra den første idé til projektet realiseres.

Vores erfarne arkitekter og ingeniører hos BK NORD varetager

Se profil
keyboard_arrow_up