Danmarkspremiere: Nu kan ægs aftryk på klimaet beregnes

arrow_backTil oversigten

21. november 2024 | SEGES Innovation P/S

Hvilket aftryk sætter produktionen af et æg på klimaet? Og hvilken forskel gør det for produktaftrykket, hvordan ægproducenten har indrettet sin produktion? Det er nu muligt at se, fordi brancheorganisationen Danske Æg har indgået et samarbejde med SEGES Innovation. Innovationsvirksomheden har nemlig udviklet et prisbelønnet æg-modul i klimaværktøjet ESGreenTool, og dermed realiseret den første løsning nogensinde til at beregne ægs produktaftryk for den enkelte ægproducent.

Nu går ægbranchen målrettet ud ad klimavejen i tæt samarbejde med innovations- og softwarevirksomheden SEGES Innovation. De danske ægproducenter kan med et nyt såkaldt ægmodul i det anerkendte klimaværktøj ESGreenTool få klimaindsigt i deres egen produktion. Med ægmodulet kan de træffe kvalificerede valg om reduktion af udledning af klimagasser.

Ægmodulet har allerede skabt stor opmærksomhed i landbrugssektoren, hvor det blev hædret som en trestjernet nyhed på Nordeuropas største landbrugsmesse, Agromek, blandt et væld af nominerede produktnyheder. Denne anerkendelse understreger, at brancheorganisationen Danske Æg traf det helt rigtige valg med den strategiske satsning på et treårigt samarbejde med SEGES Innovation.

"Vi ønsker at give forbrugerne mulighed for at træffe et kvalificeret klimavalg, når de står i supermarkedet og vælger en bakke æg. Derfor er samarbejdet med SEGES Innovation om både klimavirkemidler og klimaværktøjer så vigtigt for os. Det hjælper os som producenter til at forstå, hvordan vi bedst kan klimaoptimere vores produktion og omsætte denne viden til konkrete handlinger. Med denne indsats kan vi ikke blot forbedre vores produktion, men også dokumentere, at æg har en lav klimaaftryk sammenlignet med andre komplekse proteinkilder," siger Ivan Noes, formand i Danske Æg og administrerende direktør i DAVA Foods.

Organisationen tæller blandt and DAVA Foods A/S, Danæg A/S og Vallø Slot samt andre ægproducenter og øvrige virksomheder i ægbranchen.

Klimaværktøjet ESGreenTool bruges i forvejen af over 700 danske planteavlere og husdyrproducenter, som anvender det til at måle, dokumentere, rapportere og kvalificere deres klimabeslutninger på bedriften. Fra 26.-29. november 2024 demonstrerer SEGES Innovation den nyeste udgave af ESGreenTool inklusiv det nye ægmodul. Det sker på Agromek-messen i Herning, Danmark.

Stigende krav om sporbarhed og klimaaftryk:
Med det nye ægmodul har ægproducenter nu også for første gang nogensinde fået mulighed for at beregne klimaaftryk på produktniveau for 1 kilo konsumæg. I beregningen indgår klimaaftryk på hønniken, forbrugt foder, opvarmning mv. Herudover er det som hidtil også muligt at beregne bedriftsaftrykket for hele ægproduktionen, som er en del af bedriftens totale klimaaftryk.

Ægproducenten kan også afprøve effekten af CO2-reducerende virkemidler i Scenarieberegneren og sammenligne forskellige scenarier med hinanden. Forud for beregningen opretter ægproducenten alle sine stalde og ægproducerende hold med angivelse af det samlede forbrug af foder, varme, el og strøelse samt håndtering af gødning og slagtehøner.

"Fødevareproducenter bliver i stigende grad mødt med forventninger og krav fra både detailvirksomheder, lovgivere og forbrugere om at kunne dokumentere klimaaftryk og sporbarhed. Som innovationsvirksomhed bidrager vi gerne med at gøre dette muligt også for ægproducenter ved at inkorporere vores nyeste viden, forskning og dokumentation for virkemidler i et brugervenligt værktøj som ESGreenTool," siger Jette Søholm Petersen, Chefkonsulent, Fjerkræ, SEGES Innovation.

Videreudviklingen af det nye ægmodul i ESGreenTool er desuden sikret med en 3-årig aftale mellem Danske Æg og SEGES Innovation.

Flere artikler fra SEGES Innovation P/S

Artikel er skrevet af:

SEGES Innovation P/S

I SEGES Innovation er vi over 400 forskere, specialister, digitale stjerner og dygtige medarbejdere, som arbejder for at skabe gode løsninger og få dem ud at virke i stalden, i marken og i hele værdikæden fra jord til bord.

Vi er en uafhængig forsknings- og innovationsvirksomhed, som arbejder for en bæredygtig og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion.

Vores faglighed dækker hele landbrugs- og fødevareområdet, og vi forsker og innoverer inden for blandt andet planteproduktion, husdyrproduktion, miljø, klima og bioøkonomi/bioenergi, cirkularitet, biodiversitet, økonomi og af

Se profil
keyboard_arrow_up