Fasterholt revolutionerer markvanding med nyt controllerkoncept fra Conpleks

arrow_backTil oversigten

20. oktober 2022 | Conpleks Robotech ApS

Fasterholt og Conpleks har i fællesskab udviklet en controller med tilhørende app til vandingsmaskiner, som indeholder en række nye og banebrydende features. Sammen sikrer de en velovervejet anvendelse af naturressourcer, bedre ergonomi for landmanden og en optimal afgrødevækst.

Den danske virksomhed Fasterholt Maskinfabrik er Skandinaviens førende producent af vandingsmaskiner. En position virksomheden vil fastholde gennem samarbejdet med Conpleks og udviklingen af den nye controller med tilhørende app til styring af vandingsmaskiner.

Selvom den nuværende løsning løbende er blevet modificeret og forbedret, har den omkring 30 år på bagen. Så den er langt fra lige så avanceret som mange andre typer landbrugsmaskiner, såsom gylle- og gødningsspredere, som giver landmanden uanede muligheder for at tilpasse indsatsen efter forholdene i marken. På den baggrund er det nye controllerkoncept blevet taget rigtig godt imod af de landmænd, som har testet det.

- Vores nye controllerkoncept har bragt stor glæde hos vores testkunder, idet styringen og appen er simple at bruge og giver landmanden mulighed for at tilpasse markvandingen efter en lang række parametre, såsom zoneinddeling, tid og mængde. En af landmændene har endda ordret sagt, at det her er en revolution inden for markvanding, fortæller en stolt Danny Hansen, fabrikschef hos Fasterholt.

Optimering af alle parametre
Der er mange faktorer, såsom jordbundsforhold og afgrødetyper, der spiller ind, når markvandingen skal tilrettelægges. Desuden udvasker for meget vand næringsstofferne i jorden, mens for lidt vand påvirker udbyttet. Så en finjustering af markvandingen kan gavne både miljøet og landmanden.

- Det hele handler om at optimere, og med den nye controller kan vi optimere på stort set alle parametre. Ved at tilpasse vandmængden efter forholdene, anvender landmanden kun den nødvendige mængde. Han sparer på vandet, som er en af vores vigtigste naturressourcer, og gøder mindre, understreger Danny Hansen, og fortsætter,

- Samtidig kan landmanden spare brændstof og mandetimer, fordi vi overvåger vandingsmaskinerne for ham. Fra nu af bliver der ingen forgæves køreture ud i marken for at indstille en maskine eller for at tjekke, om den er nået til ende. Vi har endda tænkt ergonomi ind i løsningen, fordi antallet af gange, landmanden skal ind og ud af traktoren, mindskes betydeligt.

Perfekt timing
Hos Fasterholt har der længe været et ønske om at tilbyde kunderne en optimeret løsning, og da de allerførste landmænd begyndte at røre på sig, slog Fasterholt til. Danny Hansen undersøgte derfor forskellige muligheder hos potentielle samarbejdspartnere og efter en række indledende møder med Conpleks, gik udviklingsprocessen i gang.


Sæsonen 20-21 er blevet brugt til interne og indledende tests af controllerkonceptet hos kunder i både Danmark og Tyskland. Den løbende feedback og tilpasning af systemet har været vigtig for Fasterholt for at nå frem til den endelige løsning. På den baggrund anvender Fasterholt sæson 21-22 til at teste systemet i større skala hos flere kunder i ind- og udland for at få de sidste finjusteringer på plads.

- Jeg forventer, at den nye controller er klar til at komme i vores produktportefølje til sæsonen 2023. Det vil sige, vi begynder at montere den på de maskiner, vi samler fra og med august 2022, og at controlleren derefter er en standardkomponent på alle Fasterholts vandingsmaskiner, understreger Danny Hansen.

Præcis zonevanding
Den nye controller åbner op for en langt mere målrettet og anvendelig zonevanding, end der er set tidligere. Det skyldes blandt andet, at zonerne oprettes i den tilhørende app, mens landmanden kører i marken. På den måde kan vandingen tilpasses den enkelte marks vandingsbehov og topografi.

- Indtil nu har landmanden været nødt til at huske på, hvordan zonerne skulle indstilles, mens han rullede slangen ud, inden han til sidst kunne indtaste dem på selve maskinen. Det resulterede i rent og skært gætværk, og der var stort set ingen, der brugte det. Det var bare ikke præcist nok, fortæller Danny Hansen.

Foruden zoneindstilling kan landmanden vælge mellem to forskellige programmer, tidsstyring og mængdestyring. Med tidsstyring bestemmer landmanden, hvornår vandingsmaskinen skal være færdig, mens det er vandmængden, der afgør, hvor hurtigt maskinen kører ved mængdestyring. En af fordelene er, at mængdestyring kan bruges til sarte afgrøder og tidsstyring på mere robuste afgrøder, og når tiden er vigtigere end den helt præcise vandmængde.

Derudover er der flere features, som kan indstilles via appen, hvormed landmanden undgår at skulle ud i marken for at indstille maskinen og for at se, om den er færdig med at vande. Eksempelvis kan landmanden starte og stoppe pumper samt indstille et såkaldt tidligt stop i appen. Sidst men ikke mindst kan landmanden vælge at modtage en række notifikationer i appen om maskin- og opgavestatus, som er en stor hjælp i den daglige logistik.

Artikel er skrevet af:

Conpleks Robotech ApS

Udendørs, mobile robotter er omdrejningspunktet for Conpleks Robotech, men hvad kendetegner en robot? For os er det en maskine, som skaber stor værdi for brugeren. Det gælder, uanset om vi har designet den til opgaven, eller om vi har omdannet en eksisterende maskine. Den øgede værdi kan fx være i form af stor effektivitet og præcision, hvilket sparer både tid og brændstof. Det kan også være i kraft af, at operatøren skånes for slidsomme gentagelser og skærmes fra potentielt farlige situationer.
Som supplement til robotterne har vi udviklet en intuitiv app, der gør det nemt at styre robottern

Se profil

Mød os på Agromek 2024

Tom Simonsen

Adm. direktør og grundlægger

Conpleks Robotech ApS

På messen

Tom Simonsen

Dennis Snitgaard

Salgs- og virksomhedsudvikling

Conpleks Robotech ApS

På messen

Dennis Snitgaard

Eva M. Jaffke

Marketing og kommunikation

Conpleks Robotech ApS

På messen

Eva M. Jaffke

keyboard_arrow_up