Svinestald med indlagt gulvvarme

arrow_backTil oversigten

25. november 2022 | Vølund Varmeteknik A/S

SVINEPRODUCENT REDUCERER AMMONIAKUDSLIP VED HJÆLP AF GYLLEKØLING OG UDNYTTER OVERSKUDSVARMEN TIL OPVARMNING AF STALDE, KONTOR OG VÆRKSTED

Svineproducent Frands Larsen syd for Ringkøbing havde en ældre varmepumpe, som ikke kunne klare den øgede kapacitet i staldene. Så han kontaktede VP Klima, som havde praktisk erfaring med etablering af lignende anlæg. Anlæggene til gyllekøling, staldopvarmning og opvarmning af kontor og værksted blev projekteret ind i forbindelse med udvidelsen af nye farestalde, hvor Frands Larsen i dag har 4.200 stipladser og producerer 27.000 smågrise og slagtesvin omåret.

HVAD VAR LØSNINGEN?

Installatør Kristian Galsgaard fra VP Klima har siden 2006 leveret løsning til energiprodukter til både privat, erhverv, industri og landbrug. Han stod for energiberegningerne og dimensionerede en løsning med gyllekøling baseret på 2 stk. Vølund F1345 varmepumper på hver 60 kW. I de nye stalde er der trukket 1,6 km køleslanger i gyllespalterne. De er ledt videre til varmepumperne, hvor energien fra gyllen bliver omdannet til varme og ført ud i staldene som henholdsvis gulvvarme og rumvarme via ribberør.


DERFOR SKAL DU VÆLGE JORDVARMEPUMPEN

Med en jordvarmepumpe henter du varme fra naturen ved at udnytte varmeenergien i omgivelserne. Jordvarmevarmepumpen er el-drevet og leverer typisk 4-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i el-energi. Det betyder, at jordvarmepumpen er en driftsøkonomisk og miljøvenlig varmeløsning.


HVORDAN BLEV RESULTATET?

Løsningen har flere positive aspekter. Først og fremmest bliver gyllen afkølet betragteligt, hvilket reducerer ammoniakudslippet til omgivelserne - tilmed mere end myndighedskravene. Dernæst bruges overskudsvarmen til at opvarme både svinestaldene, en medarbejderbolig, et kontor med otte medarbejdere og et 800 kvm. stort værksted - endda forsynet med gulvvarme.

"Det var oplagt at udnytte den billige varme fra gyllekølingen til også at opvarme kontorbygningen og det tilhørende værksted. Selv om værkstedet er på ikke færre end 800 kvm., var det mest hensigtsmæssigt at lægge gulvvarme her. Hvor mange kan bryste sig af den form for komfortvarme," siger Kristian Galsgaard med et lille smil i mundvigen.

Flere artikler fra Vølund Varmeteknik A/S

Casen er skrevet af:

Vølund Varmeteknik A/S

Vølund Varmeteknik har været leverandør af varmetekniske løsninger til det danske marked i mere end 140 år. Vores rådgivning om energieffektive løsninger bygger på stor faglig viden, og vores serviceteam er din garanti for tryghed.

På Agromek er vi repræsenteret med vores stærkeste opstilling i form af tekniske konsulenter og produktansvarlige, som kan rådgive dig om den løsning, som passer til dit og din families behov.

Kig forbi og hør mere om de fremtidige muligheder for en bæredygtig energiløsning!

Se profil
keyboard_arrow_up