Proteinsortering

arrow_backTil oversigten

25. juni 2024 | Gl. Buurholt ApS

Udgivet 28.12.2023
Proteinsortering af korn
Sortering af kerner på baggrund af deres råproteinindhold giver mulighed for at opgradere en del af et parti korn fra foder-til konsumkvalitet.

Af Linda Rosager Duve

Byg- og hvedekerner kan sorteres med et NIR-T sorteringsanlæg (Near Infrared Transmission), som gennemlyser kernerne med infrarødt lys, og på den måde bestemmer kernernes relative råproteinindhold.
De gennemlyste kerner deles i to partier ud fra en forudbestemt tærskelværdi for sorteringen. Det mobile anlæg, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har været med til at teste, har en kapacitet på ca. 4 tons/time. Det svarer til, at det kan sortere ca. 22.000 kerner pr. sekund.

Frasortering af kerner med enten et højt eller lavt indhold af råprotein er både teknisk og praktisk muligt for partier af henholdsvis hvede og byg. Det betyder, at det nye proteinsorteringssystem måske i fremtiden kan hjælpe dig med at redde en del af et kornparti, hvis kvaliteten ligger på den forkerte side af vippen, til at blive godkendt til konsum.

Se mere om det mobile anlæg Gl. Buurholt netop lanceret, der kan sortere et stort parti korn på enkeltkerneniveau ud fra kernernes proteinindhold i videoen

Artikel er skrevet af:

Gl. Buurholt ApS

Gl. Buurholt er eksperter i oprensning, bejdsning og håndtering af såsæd.
Alt maskineri har vi opbygget som mobile anlæg. Vi kører fra gård til gård og forædler kornet så det er klar til såning. Vi har anlæg til såsæd, silorensning, afskalling, proteinsortering og melproduktion.

Se profil

Mød os på Agromek 2024

Bjarke Bruun

Daglig leder

Gl. Buurholt ApS

Bjarke Bruun

keyboard_arrow_up