Henter indhold
SKOV bidrager til en bæredygtig fødevareproduktion, der sikrer optimale betingelser for dyrene. Virksomheden lancerer nu et nyt flueværn, der reducerer risikoen for infektion i svineproduktioner. "Virussygdomme udgør en stor trussel for den globale svineproduktion, da de ikke blot forårsager de smittede dyr smerte, men også resulterer i alvorlige økonomiske tab for den berørte landmand," siger Hans Ulrik Jensen, Pig Production Specialist hos SKOV A/S. Ikke desto mindre er mange svineproducenter oppe imod vira såsom PRRS, PED og Afrikansk svinepest (ASF el. African Swine Fever), i takt med at forskellige bedrifter over hele verden hvert år rammes af vira. De uforklarlige udbrud har fået forskere til at søge efter nye alternative infektionskilder. Fluer er en af dem, der har været centrum for undersøgelsen, og resultaterne fra en nylig dansk undersøgelse har vist, at fluer kan overføre ASF-virus, hvis de enten stikker grisene, eller hvis grisene spiser dem. Andre undersøgelser understøtter disse resultater, da de har afsløret, at fluer også kan tjene som smittebærere af andre vira såsom PRRS og PED. Hans Ulrik udtrykker sin bekymring over disse nye fund. "Den nyeste forskning, der bekræfter fluernes evne til at overføre vira, ansporer til at tage radikale skridt for at reducere antallet af fluer, der kommer ind i staldene. Et af midlerne til at reducere fluernes adgang til staldene er at tildække fluernes adgangsområder til bygningen. Det er netop formålet med SKOVs nye flueværn." Det nye DA 1200 flueværn fra SKOV er designet til at dække vægventilåbninger i stalden, så luft indtaget i stalden skal passere flueværnet, mens potentielt inficerede fluer forhindres adgang. Der findes forskellige flueværn på markedet, men Hans Ulrik forklarer, hvorledes SKOVs produkt skiller sig ud fra de øvrige løsninger: "SKOVs flueværn er en standardiseret løsning for montering på vægventiler, der letter både monteringen og rensningen af flueværnet".
Den mest almindelige infektionsvej for grise er enten gennem direkte kontakt mellem syge og sunde dyr eller en mere indirekte overførsel fra fx urent foder, vand, køretøjer, tøj osv. Men for nogle udbrud er infektionskilden uforklarlig, når selv gårde, der overholder en streng biosikkerhed, også bliver smittet.
Flueværnet DA 1200 vil være i handlen i slutningen af november og præsenteres på SKOVs stand på EuroTier-messen den 13.- 16. november 2018 og på Agromek den 27.- 30. november 2018. På Agromek er flueværnet nomineret til Agromek Prisen 2018.
Skov A/S
Hedelund 4, Glyngøre
7870 Roslev